Ұнтақ ШОК
Жуынатын бөлмелерге, душқа, ас үйге және ас үй ыдыстарына арналған Fay тазалау ұнтағы (500г).
Жергілікті өндірушінің тамаша тазартқыш ұнтағы
Ыдыс-аяқтарды күту оңай емес және өте жағымды жұмыс емес, әсіресе қолдарымыздың терісі үшін. Сондықтан резеңке қолғаптар қолды майдың, ыстық судың және жуғыш заттардың әсерінен қорғау үшін қажет.
Эмальданған ыдыс
Эмальдан жасалған ыдыстарды металл щеткамен сүртуге болмайды, оларды ыстық сумен және жуғыш затпен немесе содамен жуу керек.
Егер күйдірілген тағам қалдықтары дереу жуылмаса, табаға суық су құйып, бір уыс тұз (немесе сода) қосып, бірнеше сағатқа қалдырыңыз.
Эмальданған ыдыс-аяқ тағамды құрайтын тұздар мен қышқылдарға төзімділігіне байланысты өте ыңғайлы.
Мұндай ыдыс-аяқтың кемшілігі - эмаль соққыларға және температураның күрт өзгеруіне тұрақсыз.
Эмаль жарылып, чиптер пайда болады. Эмальға ішкі зақымдануы бар ыдыстарды пісіру үшін қолдануға болмайды, өйткені шамалы әсер эмальді бұзуды жалғастырады, ал оның бөлшектері тағамға түсіп, денсаулыққа зиян келтіруі мүмкін.
Алюминий ыдыс
Алюминий ыдыстар жеңіл, тот баспайды, температураның күрт ауытқуынан қорықпайды, тазалау оңай, бірақ тұз, сода және қышқылдар әсерінен бұзылады, сондықтан оларда қырыққабат сорпасын, қымыздықты, капотаны, желе пісіруге болмайды. Дайын тағамды алюминий ыдыстарда сақтауға болмайды.
Алюминий ыдыстарын ыстық сумен және сабынмен, бормен (1 литр суға 1 ас қасық) немесе ас содасымен (1 стакан суға 1 шай қасық) жуу керек.
Қатты ластанған жерлерді тіс ұнтағымен немесе пемзамен және сабынмен сүртеді.
Күйген тағамның дақтарын пияз қосылған қайнаған сумен кетіруге болады, содан кейін ыдыстарды сабынмен және сумен жуады.
Никель жалатылған ыдыстарға бордың көмегімен жылтыр қосуға болады. Іші сірке суы мен тұз қоспасымен (1 ас қасық сірке суы мен 1 шай қасық тұз) сүртіледі, содан кейін ыстық сумен және жуғыш затпен жуылады.
Шойыннан жасалған ыдыс
Шойын табаларды жуу алдында қағазбен сүртіп, содан кейін ыстық сумен және сабынмен жуу керек.
Күйген тағам қалдықтарын құрғақ тұзбен сүртуге болады.
Керамикалық ыдыс
Керамикалық ыдыстарды ыстық сумен және содамен жуған дұрыс, содан кейін таза сумен шайыңыз.
Жылтыратпаған саздан жасалған ыдыстарды мұқият кептіру керек.
Балшықтан жасалған тағамдар
Бұл ыдыс сабынды сумен жақсы жуылады. Ыдыстарды әрқашан ашық ұстау ұсынылады. Қақпақпен жабылған, ол жағымсыз ауыр иіске ие болады.
Отқа төзімді шыны ыдыс
Мұндай ыдыстарда тамақ жанбайды. Бұл ыдысты дұрыс ұстасаңыз, ол өте ұзақ уақытқа жетеді. Ыстық отқа төзімді ыдысқа суық сұйықтықты құймаңыз, бұл оның жарылуына әкелуі мүмкін, сонымен қатар пештің үстіне дымқыл түбі бар ыдыстарды қоюға болмайды.
Пісіру кезінде отқа төзімді ыдыстың түбі әрқашан сұйық немесе май қабатымен жабылуы керек, тағамды үнемі араластыра отырып, баяу отта қыздыру керек.
Отқа төзімді шайырды сыммен немесе құммен сүртпеңіз, бұл оның нашарлауына әкеледі.
Темір және қалайы ыдыстар
Жаңа парақтар мен пісіру парақтары (және қажет болған жағдайда ескілері) келесідей өңделеді:
Олардан күл, зімбір немесе ірі тұзды пайдаланып кір мен тотты кетіріңіз, жуыңыз, құрғатыңыз, өсімдік майының жұқа қабатымен жабыңыз және ащы (кем дегенде 200 ° C) пеште түтін жоғалғанша қыздырыңыз.
Осыдан кейін парақтарда тоттан қорғайтын жұқа майлы қабық пайда болады (егер парақ жеткілікті қыздырылмаса, саусақтар оған жабысып қалады, ал егер ол қызып кетсе, қорғаныс қабаты парақтан артта қалады).
Пісірілген өнімдер дұрыс өңделген параққа жабыспайды.
Қолданғаннан кейін пісіру науалары мен парақтарын жуып, құрғақ жерде сақтау керек. Темір қалыптарды тоттан қорғау үшін оларды пісіру парақтары мен парақтары сияқты өңдеңіз.
Фаянс және фарфордан жасалған ыдыстар
Ыдыстарды жылы сумен және сабынмен жуу керек. Су тым ыстық болса, оны жабатын глазурь жарылып кетеді. Фарфор ыдыстарының ақтығын қайтару үшін (ұзақ қолданғаннан кейін олар қараңғыланады) сода немесе тұзбен сүртіледі.
Фарфор ыдыстарындағы дақтарды жылы сумен және аз мөлшерде аммиакпен кетіруге болады.
Сирек қолданылатын фарфор табақтар ақ қағазбен қапталған болса, жақсы сақталады. Шыны ыдыстар мен хрусталь ыдыстар тұз қосылған жылы суда жуылады. Ыстық су стақанды күңгірт етеді.
Шыны ыдыс
Жылтырату үшін шыны ыдыстарды тұзбен сүртіп, сабынды сумен жуып, жылы сумен шаю керек. Ыстық тағамдарды (тосап, мармелад, консервілер, т.б.) құйғанда шыны ыдыс жарылып кетпес үшін астына дымқыл шүберек қою керек.